Havi hírek
2018. January 10. Wednesday - 13:47:04 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

24 HU

Kutatók egy csoportja 909 exobolygót és 355 csillagot elemezve arra jutott, hogy a legtöbb bolygórendszert a Naprendszertől eltérően szigorú szabályosság jellemzi.

Tovább...2018. January 10. Wednesday - 13:32:07 -- Nyugdíj, nyugdíjasok -- 0

Menedzsment Fórum

Az elveszett magánpénztári forintok nem találnak vissza a gazdáikhoz.

Többféle értelmezést lehet olvasni a sajtóban és a politikusoktól arról, hogy mit is jelent a volt magánnyugdíj-pénztári tagok vagyonáról tett jegybankelnöki állásfoglalás. Matolcsy György – cikkünk nyomán indult kérdezz-felelek részeként – egy parlamenti levélben fejtette ki, hogy miért nem számolják el a volt pénztártagok megtakarításait az állami társadalombiztosítási rendszerben kezelt egyéni számlákon.

Nos, egyrészt azért, mert bár mindenkinek van névleges számlája – különben nem is lehetne megállapítani a nyugdíjjogosultságot – azon nem konkrét felhalmozásokat tartanak nyilván, csak a nyugdíj kiszámításához szükséges járulékalapot.

Tovább...2018. January 10. Wednesday - 12:46:32 -- Tudomány, technika, csillagászat -- 0

Népszava Online

A szárazföldi állatokkal egyre inkább „humánusan” bánunk, adott esetben törvényes védelmet is kapnak. A halaknak azonban mostoha bánásmódban van részük.

Nem tudjuk, a kutyák, macskák, szarvasmarhák, csirkék, laboratóriumi állatok éreznek-e úgy fájdalmat, mit mi, mégis egyre humánusabb bánásmódban részesítjük őket, mert látjuk rajtuk, hogy képesek a szenvedésre. Az elmúlt 15 évben a pennsylvaniai állami egyetem biológusa, Victoria Braithwaite más kutatókkal együtt alapvető bizonyítékokkal szolgált arra, hogy a halak tudatosan érzékelik a fájdalmat.

Tovább...2018. January 10. Wednesday - 12:41:55 -- Oktatás -- 0

HVG

Rengeteg komment érkezett és erősen megosztotta olvasóinkat december végi cikkünk, amelyben beszámoltunk egy tapolcai iskola udvarán tartott disznóvágásról. Ezért megkérdeztük felettesként az illetékes tankerületet, amely egyetértett a sajátos oktatási performansszal.

Közvetlenül az ünnepek előtt számoltunk be arról, hogy a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében általános iskolások szeme láttára perzseltek-daraboltak fel egy disznót, méghozzá a suli udvarán. Egy névtelen helyi informátorunk szerint volt olyan kislány, aki sírva ment haza, mások furcsállták, de akadt diák, aki inkább otthagyta a véres programot. Az intézmény igazgatója szerint egy tradíciót elevenítettek fel, az állat egyébként sem élt, csak a feldolgozása zajlott tanóra alatt.

Tovább...2018. January 10. Wednesday - 12:28:49 -- Életmód -- 0

HVG

Ráadásul egy igen súlyos személyiségzavar esetén is. A tünetek csillapításánál mélyebbre ható változásokhoz vezet a pszichoterápia egyik speciális formája.

Tovább...2018. January 10. Wednesday - 11:27:59 -- Informatika, internet, távközlés -- 0

PCWorld

A Spectre és a Meltdown elleni javítások telepítése után az AMD-s PC-k egy része nem tölt be, de más bajok is vannak.

Nemrég összefoglaltuk, hogy a Spectre és a Meltdown sérülékenységek elleni javítások milyen mértékben vannak hatással az egyes rendszerekre és platformokra, illetve, hogy milyen tevékenységek közben kell számítani komolyabb teljesítményromlásra. A jelek szerint azonban nem a teljesítményromlás az, ami miatt aggódni kell.

Tovább...